Kempenhorst 6 5581 WC Waalre
Innovatiepact
Project
Het glastuinbouwcluster moet zich voortdurend blijven vernieuwen om antwoorden te kunnen bieden op ontwikkelingen binnen de (inter-)nationale markt, maatschappij en technologie. Verschillende partners binnen Greenport geven gezamenlijk uitvoering aan de strategie Feeding & Greening the Mega-Cities. Deze strategie sluit naadloos aan op de Sustainable Development Goals (SDG) en op de Greendeal waar de Europese Unie aan werkt.
In 2018 is het Innovatiepact gestart. Het Innovatiepact heeft als doel het ontwikkelen van een innovatie-ecosysteem in de regio waarbij bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken aan het oplossen van complexe opgaven, waarbij gericht wordt op doorbraakinnovaties. Het innovatie-ecosysteem is een netwerk waarin veelvuldig met elkaar thematisch samengewerkt wordt om gedeelde doelen, bijbehorende werkplannen en projecten te bewerkstelligen. Innovatiepact kent 13 verschillende thema’s.
ManageMind Group is in dit project verantwoordelijk voor de dashboard-ontwikkeling voor het Innovatiepact. We richten ons op de 13 afzonderlijke thema’s met de Community of Practices (CoPs) die aan deze thema’s gekoppeld zijn. We kijken naar de ambities en het waarmaken van deze ambities van de 13 thema’s. Het dashboard zal door het kernteam en de CoPs worden gebruikt als sturingsinformatie. Er kan met de informatie uit het dashboard gestuurd worden op de inrichting en het functioneren van de CoP, op het realiseren van de ambities en de impact van het thema, en op de financiële positie van het thema.
TU/e innovation Space
De TU/e leidt de ingenieurs van de toekomst op. TU/e innovation Space werkt aan de nieuwe onderwijsmodellen om de ingenieurs van de toekomst op te leiden. Ingenieurs van de toekomst zijn mensen die werken aan maatschappelijke uitdagingen en ondernemend zijn. Een van de nieuwe onderwijsmodellen is Challenge Based Learning (CBL). Binnen CBL werken studenten in een interdisciplinaire samenwerking aan diverse uitdagingen die aangedragen worden door onderzoekers of het bedrijfsleven. Binnen CBL komt samenwerking tussen onderzoek en onderwijs tot stand. Als onderzoek en onderwijs een sterke samenwerking hebben, voegt dat waarde toe aan onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en het leren van studenten.
ManageMind Group werkt samen met TU/e innovation Space en het Intelligent Lighting Institute (ILI) aan de beantwoording van de volgende vraag: “Wat is er nodig om een sterke band te vormen tussen interdisciplinair onderzoek en onderwijs?”
We zijn het project gestart met het in kaart brengen van de geschiedenis en de huidige situatie van CBL. Op basis van deze inzichten zijn we gaan bouwen aan het verbeteren van de uitvoering van CBL. Daarnaast denken we op strategisch niveau na over de missie van de TU/e, de positionering van TU/e innovation Space binnen de TU/e en de bijdrage van samenwerking tussen onderzoek en onderwijs aan het realiseren van de missie van TU/e en TU/e innovation Space. Het eindresultaat is een toolkit voor bestaande en opkomende thematische ecosystemen, om de link tussen onderzoek en onderwijs te versterken op basis van de inzichten en interventies die in het project worden uitgewerkt, en om de strategische positionering van de organisatie in kaart te brengen.
Yuvertaboek
Het Yuvertaboek in een inspiratieboek voor het Klimaathuis, waarmee partners geënthousiasmeerd worden hieraan bij te dragen. Het Klimaathuis is een initiatief, opgezet vanuit de Blauwe Hotspot. Het Klimaathuis wordt een belevings- en ontdekkingscentrum voor jong en oud en ontmoetingsplek voor partners op het gebied van klimaatinnovatie. Voor de Blauwe Hotspot Dordrecht hebben wij bijgedragen aan de ontwikkeling van het Yuvertaboek.
Blauwe Hotspot Dordrecht
Blauwe Hotspot Dordrecht is dé community voor studenten, docenten en professionals uit het blauwgroene domein die zich specifiek richt op de thema’s ‘Water, Groen, Bodem & Klimaat’. De Blauwe Hotspot vormt zo een ontmoetingsplek (zowel online als op een fysieke locatie) waar kennis gedeeld kan worden over deze thema’s. In Blauwe Hotspot kunnen jongeren en volwassenen opgeleid worden tot mensen die de vaardigheden en kennis hebben om te werken aan (inter)nationale klimaatvraagstukken.
Wij zijn als team betrokken bij de ontwikkeling van de Blauwe Hotspot. We begeleiden de strategische positionering van de Blauwe Hotspot en we monitoren de doorontwikkeling, zodat dit uiteindelijk leidt tot het realiseren van de gestelde doelen.
Daarnaast begeleiden we de opstart van het practoraat dat voortkomt uit de Blauwe Hotspot. In het practoraat wordt onderwijs ontwikkeld samen met partners op basis van co-creatie en gedeeld eigenaarschap met het bedrijfsleven en hybride docenten.
Yuverta Herpositionering
Yuverta wil een actieve bijdrage leveren aan een duurzame wereld en worden erkend als kwaliteitsinstituut. Dit doet zij door koploper te zijn in duurzaamheid voor leerlingen, studenten en cursisten, duurzaamheid voor medewerkers en organisatie en duurzaamheid in samenwerking met de regio.
Binnen dit project hebben wij een belangrijke rol gespeeld in de herpositionering en integratie van Nature-Based solutions (NBS). Nature-based solutions zijn een belangrijk en duurzaam antwoord op duurzaamheidsvraagstukken, waarmee wordt bijgedragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). We hebben een belangrijke rol gespeeld in het herpositioneringsplan op strategische lijnen en het transitieplan van Yuverta. Daarnaast organiseren we het verandervermogen van de regio en de partners, met de focus op het creëren van draagvlak. Volgend jaar starten we met het monitoren, leren en bijstellen van de plannen.
Fontys
Wegens een tekort van podotherapeuten in Nederland, lag er in 2019 een vraag om een nieuwe vorm van de opleiding tot podotherapeut te ontwikkelen. Er is gekozen voor een flexibele deeltijdopleiding, waarbij het authentieke bedrijfsleren centraal staat. ManageMind Group heeft samen met Fontys Hogescholen een onderwijskundig ontwerp en een passend onderwijsaanbod ontwikkeld. De pilot is van start gegaan in mei 2020. De afrondende fase van dit traject stond in het teken van training en coaching van het team. Door vraag gestuurd te werken, hebben we de focus kunnen aanscherpen op het gebied van (door)ontwikkeling en het bieden van kwaliteit.
Fusie Yuverta
In 2019 is de basis gelegd voor de fusie van 3 AOCs (Helicon, Wellant en Citaverde) tot Yuverta. Als team hebben wij een belangrijke rol gespeeld in het proces van de voorbereiding van de fusie tot en met de herinrichting van de nieuwe organisatie. We zijn betrokken geweest bij alle fases van de fusie, van de start, tot de bestuurlijke fusie, tot de organisatorische fusie en de inrichting van de nieuwe organisatie. Hoewel we op specifieke onderdelen een bijdrage hebben geleverd, zijn we ook gevraagd de grote lijn te bewaken, waarbij alignment in alle lagen van de organisatie een belangrijk aandachtspunt is.
In de voorbereidingsfase hebben wij een adviserende rol gehad, vooral vanuit onze expertise op het gebied van innovatie. Op onderwijskundig vlak hebben we een bijdrage geleverd aan de onderbouwende inhoudelijke stukken, met name voor de voorbereiding van fusie-effectrapportage (FER). Daarnaast hebben we het strategisch koersdocument mede vormgegeven. Verder begeleiden en adviseren wij vanuit veranderkundig oogpunt op bestuurlijk- en directieniveau en helpen we diverse afdelingen bij de inrichting van de nieuwe organisatie.
Blended learning – Beleid
Blue Green Cities & Environment (BGC&E) kent de ambitie elke leerling/student optimaal te begeleiden in het ontwikkelen van zijn/haar talenten. Dat wordt gerealiseerd door toekomstgericht onderwijs dat voortdurend wordt aangepast op ontwikkelingen in de buitenwereld en optimale begeleiding in talentontwikkeling. Om deze belofte te realiseren, is het onderwijsconcept Blended Learning gekozen. ManageMind Group heeft het onderwijskundige concept beschreven, toegespitst op de vraag van BGC&E. Daarnaast hebben we de complexiteit en gevolgen geduid en hebben we een advies uitgebracht op vier niveaus: instelling, regio, locatie en domein.
Yuverta
De huidige maatschappij kent vele veranderingen en stelt eisen aan de (toekomstige) professional, betreffende de nodige kennis en vaardigheden. Dit vraagt om de nodige flexibilisering van het onderwijs en een focus op leven lang ontwikkelen (LLO) d.m.v. een efficiënt en effectief onderwijsaanbod. Vanuit het gedachtegoed van het initiatief Education as a Service, is samen met Yuverta gekeken naar de mogelijkheid tot vormgeving van LLO. Dit betreft de uitwerking van een passend onderwijskundig model met onderliggende modulaire eenheden, cursussen, online leren en opleidingen én een nieuwe vorm van samenwerking. Om dit te realiseren hebben wij teams begeleid, passende onderwijseenheden ontwikkeld en diverse pilots ingericht.
mboRijnland
mboRijnland wil een betekenisvolle bijdrage leveren aan grote maatschappelijke opgaven die spelen in de verschillende regio’s waar mboRijnland is gevestigd. Bij de start van dit traject voerde mboRijnland projecten uit samen met bedrijfsleven en overheid, gericht op duurzaamheid. Binnen deze projecten werd nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, veelal op projectbasis in individuele en groepsgerichte opdrachten voor studenten. Multidisciplinaire samenwerking en flexibilisering in het onderwijs zijn daarbij al de norm. mboRijnland wenste een hernieuwde ambitie te formuleren met een doorontwikkeling naar de volgende stap: de ontwikkeling van ecosystemen, als vliegwiel voor het oplossen van maatschappelijke problemen en als vehicle om de innovatiekracht te versterken. ManageMind Group heeft hierbij een proces ingericht ter ontwikkeling van een (internationaal) ecosysteem dat regio-overschrijdend werkt.
Wellant College
Er is in Nederland de laatste jaren steeds meer aandacht voor Leven Lang Ontwikkelen. Flexibilisering van onderwijs is één van de manieren om volwassenen te verleiden om deel te nemen aan onderwijs. Dit betekent het aanbieden van een opleiding die aansluit op hun werkervaring. Voor het Wellantcollege hebben we een business case ontwikkeld, op basis van een overkoepelende visie, om een nieuwe en krachtige LLO organisatie te ontwikkelen die voldoet aan de wensen van de (interne) klanten en stakeholders.
Verzilver je talent
Veel onderwijsprogramma’s werken met talentenprogramma’s. Hoe kunnen deze talentenprogramma’s met elkaar vergeleken worden en wat is het onderlinge verband tussen deze programma’s? In het onderzoek ‘Verzilver je talent’ zijn er een groot aantal talentenprogramma geanalyseerd om te komen tot een inzicht in de valkuilen die bestaan en tot een basis die van belang is voor elk succesvol talentenprogramma.
Yuverta is ontstaan uit een fusie tussen Wellantcollege, Helicon en CITAVERDE college. Door de fusie ontstond een gezamenlijke huisvestingsportefeuille van 53 locaties. ManageMind Group heeft in samenwerking met een partner een strategisch advies ontwikkelt om toekomstbestendige en duurzame ontwikkeling van deze huisvestingsportefeuille te bewerkstelligen. Het optimaal betrekken van de betrokken personen binnen de 3 organisaties is van cruciaal belang gebleken in dit proces. We zijn gekomen tot een scherp en impactrijk advies voor het bestuur van Yuverta op locatie- en op concernniveau.
Groene norm
Ons team heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de examenproducten voor de Groene Norm. Stichting Groene Norm is een gecertificeerde leverancier van examenproducten van en voor groen vmbo en mbo. Als team zijn we betrokken bij de ontwikkeling, actualisering en verbetering van kwalitatief hoogwaardige summatieve examenproducten voor vmbo en mbo in het groene onderwijs.
Op de vier hoofdlocaties van de vier regio’s van Wellant (Aalsmeer, Dordrecht, Houten en Rijswijk) is het afgelopen jaar gewerkt aan de profilering van de locatie en ontwikkeling van de Buitenruimte. Om ervoor te zorgen dat er samenhang, integraliteit en leren plaatsvindt tussen de processen en de resultaten van de vier regio’s, is het programma ‘4Buitenruimte’ ingericht. Het programmateam stroomlijnt de ontwikkelingen en vliegt het proces integraal aan. In dit programma is per regio een profiel opgeleverd en vastgesteld. Ook de gezamenlijke ‘4Buiten uitstraling’ is geïdentificeerd.
Het programma komt in de derde fase: de uitvoeringsfase. Daarmee veranderen de activiteiten, de taken en posities van de betrokkenen. In dit uitvoeringsplan worden de programmalijnen beschreven, de onderliggende activiteiten en de profielen en posities van de verschillende betrokkenen, alsmede de governance van het programma. Dit uitvoeringsplan stelt de projectteams afzonderlijk en het programmateam als geheel in staat om daadkrachtig en slagvaardig op te treden.
SBB
Het werkveld van de (vakbekwaam) medewerker dierverzorging is constant in beweging. Dit vraagt om up-to-date kennis en vaardigheden van de startende professional.
Om ervoor te zorgen dat opleidingen goed aansluiten bij het werkveld, wordt er onderzoek gedaan naar ontwikkelingen en trends in de dierensector, de arbeidsmarktpositie van de dierverzorger, de huidige aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld en de samenwerking tussen scholen en leerbedrijven. In dit onderzoek vormden diepte-interviews met professionals uit het werkveld de basis.
Naar aanleiding van deze interviews is een koppeling gemaakt met vooronderzoek en is een rapportage geschreven. Op basis van de bevindingen, is het beroepsprofiel van de (vakbekwaam) medewerker dierverzorging vernieuwd.
Hogeschool Inholland Delft
Onderzoek naar het functioneren van een opleiding is een belangrijk thema in het hoger onderwijs. Hogescholen voeren zelfevaluaties uit, ten behoeven van audits en accreditaties. Voor team Dier binnen Hogeschool Inholland ligt er de opdracht om een zelfevaluatierapportage op te leveren. Om deze rapportage tot stand te laten komen, is onze hulp ingeschakeld.
Wij halen input op bij het team, middels interviews, georganiseerde bijeenkomsten en werksessies. De verworven informatie zal door ons worden verwerkt in een rapportage, waarbij verschillende wijzen van aanlevering worden gehanteerd.
Samen met team Dier wordt het rapport aangepast, aangevuld en gereed gemaakt voor de audit.
Fusievoorbereiding zone.college
Het zone.college is ontstaan uit een fusie tussen de twee AOCs, De Groene Welle en AOC Oost. Ons team heeft het fusieproces in de voorbereidende fase begeleid. We zijn gestart met het voeren van verkennende gesprekken en maken van een scan van de fusiemogelijkheden. Daarbij hebben we gekeken naar de aanleiding voor de fusie, wat de fusie zou opleveren en hoe de organisatiestructuur eruit zou kunnen zien. Naast de inhoudelijke begeleiding, hebben we met name de gespreksvoering begeleid tussen de directieleden onderling en gesprekken tussen directie en bestuur.